Onze dieren
Bij Boer Koen proberen we enkel vlees te verkopen van dieren die gekweekt zijn op onze boerderij EN met het oog op extra kwaliteit.
Zo kweken wij ons eigen varkensras (een kruising tussen een Noorse moederzeug en een Canadese Duroc vaderbeer) waarbij het vetweefsel meer vervat zit in het vlees zelf, wat resulteert in een meer homogeen geheel en een betere smaak.
Ook onze schapen (lammeren) en onze kippen kweken wij zelf.
De lammeren worden bij ons geboren in het voorjaar en zijn tussen 6 maanden en 1 jaar slachtrijp. Meestal worden eerst de mannelijke lammeren geslacht in het najaar (waardoor de "boksmaak") nog niet ingetreden is en daarna worden de vrouwelijke lammeren geslacht.
Afhankelijk van de vraag is het daarom soms wel mogelijk dat er in de zomer soms geen lamsvlees van eigen kweek ter beschikking is. Wij proberen dit op te lossen door bij collega schapenkwekers onze aankopen te doen.
Voor de kippen werken we met 2 soorten. Enerzijds hebben we het snelgroeiende "vethaantje" dat een malse, doch iets minder smaak heeft en anderzijds is er de traaggroeiende Brahma-kip. Deze robuuste kip heeft net iets meer tijd nodig om te groeien, wat voor vaster vlees zorgt met een meer uitgesproken smaak. Aangezien deze soort iets meer voeder nodig heeft is hij ook wel duurder in onze winkel.
Enkel ons rundsvlees wordt niet gekweekt op onze boerderij, maar is afkomstig van een collega rundveehouder. Deze kweken het Belgisch Wit-Blauw ras. Dit is veruit de meest malse rundersoort ter wereld. Bovendien kopen wij enkel vrouwelijke runderen, die nog meer malsheid vertonen dan stieren.